Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κίνηση στελεχών ΠΑΣΟΚ στον Ελληνισμό της Διασποράς για την οργανωτική και πολιτική ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ


Ανοιχτή επιστολή

Το ΠΑΣΟΚ είναι η συνέχεια του ΠΑΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο συγκροτήθηκε κυρίως, από Έλληνες δημοκράτες που ζούσαν στο εξωτερικό και το εσωτερικό.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΚ και 38 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΠΑΣΟΚ στον Ελληνισμό της Διασποράς συγκροτούν μια ομάδα που θα επιδιώξει την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ.
Το κεντρικό σημείο που μας ενώνει είναι ένα :
Η Δημοκρατία στην παράταξη.
Ενόψει της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, θα καταθέσουμε προτάσεις και θα διεκδικήσουμε να τεθούν στην κρίση των μελών του ΠΑΣΟΚ που θα αφορούν την δημοκρατική λειτουργία της παράταξής μας.
Το πλαίσιο των απόψεων μας περιγράφεται παρακάτω :

• Δεν θα δεχθούμε ούτε θα ανεχτούμε άλλο συμφωνίες ηγετικών στελεχών στο όνομα των χιλιάδων μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι συμφωνίες, χρόνια τώρα, είναι συμβιβασμοί και εξυπηρετούν μόνο προσωπικές στρατηγικές αυτών που συμμετέχουν στις συμφωνίες.
• Θέλουμε οι σκέψεις, οι προτάσεις, οι αγωνίες των μελών και φίλων να αποτελούν προτάσεις που θα κρίνονται από τα όργανα, και όχι να είναι μόνο διάλογος στη βάση χωρίς αντίκρυσμα.
• Θέλουμε ένα κόμμα - μια παράταξη που θα είναι ανοιχτή στις διαδικασίες αλλά με κανόνες, που θα τηρούνται από όλους.
• Θέλουμε την παράταξη να αποφασίζει για τις πολιτικές θέσεις και τα προγράμματα θέσεων, τα οποία οφείλουν να εξειδικεύονται, καθώς η ενότητα της παράταξης οφείλει να στηριχτεί και πάλι σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα και σε άλλα συμφέροντα και στόχους.
• Θέλουμε τη διαφάνεια στις διαδικασίες και προπάντων μια παράταξη που θα εγγυάται με κανόνες ότι κανείς δεν θα πλουτίζει στο όνομα των αγώνων και των προσπαθειών του κινήματος. Μια παράταξη στην οποία δεν θα έχουν θέση οι παραγοντισμοί, η αλαζονεία και οι προσωπικές επιλογές
• Θέλουμε μια παράταξη που θα εγγυάται το δικαίωμα έκφρασης για όλους, ακόμα και της μειοψηφίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την συντεταγμένη παρέμβασή τους.
• Οι αρχές της φυσιογνωμίας και της ιδεολογίας μας δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε 3 χρόνια. Μέσα από ένα Συνέδριο ουσίας και αναζήτησης οφείλουμε να κλείσουμε το θέμα αυτό για τα επόμενα χρόνια.
• Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκφράζονται από τα στελέχη μας και όχι τα στελέχη να καθορίζουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.
• Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποδείξει ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, όχι για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί ο άνθρωπος, ο πολίτης είναι το επίκεντρο στην πολιτική μας.
• Τέλος, η παράταξή μας οφείλει να εξασφαλίζει την συνεχή λειτουργία των οργάνων της και ιδιαίτερα αυτών που λειτουργούν σε ανώτατο επίπεδο. Μια λειτουργία που θα συνοδεύεται από αποφάσεις αλλά και με την υποχρέωση της τεκμηρίωσης των προτάσεων και την υποβολή στην κρίση όλων όσων συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα κόμμα που δεν λειτουργεί δημοκρατικά, δεν μπορεί και να υλοποιήσει αποφάσεις, όσο σωστές και να είναι αυτές.
Ας εγγυηθούμε μια δημοκρατική λειτουργία της παράταξης και ας αποφασίσουμε μετά για τις πολιτικές και την ιδεολογική μας ταυτότητα σε ένα πραγματικό συνέδριο. Συνέδριο, όμως, ουσίας και όχι συνέδριο- πασαρέλα των ,,μεγαλοστελεχών,, και πανηγύρι ,,μικροστελεχών..
Όχι ένα συνέδριο των 6.000 συνέδρων αλλά συνέδριο με νόημα.
Καλούμε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον απόδημο αλλά και όσα στελέχη επιθυμούν στον Ελλαδικό χώρο να συγκροτήσουμε μια ομάδα προβληματισμού και προτάσεων για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Να επεξεργαστούμε από κοινού τις προτάσεις και τις θέσεις, που θα διεκδικήσουμε αυτή τη φορά να αποτελέσουν αποφάσεις του κόμματος.
Νιώθουμε την υποχρέωση να κάνουμε το βήμα αυτό, αυτή την κρίσιμη στιγμή, ως ένδειξη σεβασμού σε όλους αυτούς που ανιδιοτελώς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επί δεκαετίες στήριξαν και αγωνιούσαν για την δημοκρατική παράταξη.
Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή
Μέλπη Αρβανίτη – Καναδάς
Μπάρκας Νικόλαος – Ιταλία
Μαυροειδάκος Ηλίας – Γερμανία
Νασκάμης Γιάννης - Γερμανία
Παπαδόπουλος Κώστας – Σουηδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ