Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πρόταση προσυνεδριακού διαλόγου- Η ψήφος των Αποδήμων


Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εμείς τα στελέχη των Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ στο Εξωτερικό,

επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί και δεν δόθηκε στη δημοσιότητα απλώς μια προσχηματική ημερομηνία,

επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα είναι καθοριστικό για την συνέχιση της ύπαρξη της παράταξής μας, ως Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού,

επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα είναι καθοριστικό για τη συνέχιση της ύπαρξής της παράταξής μας ως ζωντανό Κίνημα που αφουγκράζεται την αγωνία του πολίτη και βρίσκεται δίπλα του, 

επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Συνέδριο δεν θα είναι κενό πολιτικού περιεχομένου,

και τέλος, επειδή κουραστήκαμε να περιμένουμε από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ να δημοσιεύσουν τα κείμενα διαλόγου ως όφειλαν να πράξουν εδώ και καιρό, ξεκινούμε σήμερα το δικό μας προσυνεδριακό διάλογο  με θέματα που αφορούν μεν την Ελληνική Διασπορά, αλλά είναι στενά συνυφασμένα και με τα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας.
Βέβαια, στο παρελθόν  είχαμε δημόσια καταθέσει κείμενα διαλόγου που αφορούσαν
α) στην οργανωτική ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ (8/7/12 εδω),
β) σε θέσεις και προτάσεις πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα (16/7/12 εδω) και
γ) σε προτάσεις για το Συνέδριο (20/10/12 εδω ).


Επιλέξαμε να εγκαινιάσουμε τον προσυνεδριακό διάλογο με το θέμα της «Ψήφου των Αποδήμων», ένα ζήτημα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί, εδώ και δεκαετίες, τον Ελληνισμό της Διασποράς και που διαχρονικά αποτέλεσε «υλικό» μικροκομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης των ελληνικών κομμάτων.

Πιστεύουμε ότι πρέπει κάποτε να καταλήγουμε σε αποφάσεις με τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό, γι’ αυτό και σήμερα καταθέτουμε δημόσια την πρότασή μας για τη «ψήφο των Αποδήμων», και αναμένουμε τις δικές σας παρατηρήσεις, τις δικές σας προτάσεις και ή τη συμφωνία σας.

Πρόταση για το δικαίωμα «ψήφου» στους Έλληνες της Διασποράς

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει διαχρονικά, ότι η πολιτική σχέση του Ελληνισμού της Διασποράς με την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε νέα ουσιαστικότερη βάση και αυτό επιτυγχάνεται με τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος συμμετοχής των Αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.
Αυτή η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ βρίσκει σύμφωνους στην πλειοψηφία τους Έλληνες Ομογενείς, οι οποίοι για δεκαετίες διεκδικούν αφενός πολιτική και εκλογική ισονομία σε σχέση με την απρόσκοπτη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος του «εκλέγεσθαι», στις εθνικές εκλογές της πατρίδας.

Σήμερα, η «Κίνηση Στελεχών στον Ελληνισμό της Διασποράς για την Πολιτική και Οργανωτική Ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει το θέμα στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, καταθέτοντας πρόταση που αφορά στη ψήφο των Αποδήμων.
Επιθυμία μας είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όχι μόνο από τη Διασπορά αλλά και από την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την τελική θέση και να την καταθέσουμε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ψήφιση Νόμου για τα εκλογικά δικαιώματα των Αποδήμου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει:
1.      την επιστολική ψήφο, ώστε να εξασφαλίζεται η ευρεία συμμετοχή των συμπατριωτών μας του Εξωτερικού στις εκλογές, και να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και
2.  τον καθορισμό εκλογικών περιφερειών εξωτερικού, από τις οποίες θα εκλέγονται βουλευτές, οι έδρες των οποίων θα περιλαμβάνονται στις 12 έδρες βουλευτών Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ