Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Προσκλητήριο ενότητας, συσπείρωσης και συστράτευσης

 
Η κίνηση στελεχών στον ελληνισμό της διασποράς για την πολιτική και οργανωτική ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ καλεί όλους τους φίλους της παράταξης στην Ελλάδα και στην διασπορά σε ενότητα, συσπείρωση και συστράτευση.
 
Η συγκυρία αναθέτει σε εμάς όλους, στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί, την τεράστια ιστορική ευθύνη να προχωρήσουμε στην πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ανασύσταση της παράταξής μας.
 
Οι τεράστιες πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες της ηγετικής ομάδας, η ανικανότητα να οργανώσει λίγες βδομάδες πριν το Συνέδριο έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο (απουσία προσυνεδριακών κειμένων, επιλεκτική ενημέρωση, έλλειψη χρονοδιαγράμματος, οριστικοποίηση διαδικασιών, μη λειτουργία Τομέων όπως πχ του Τομέα Απόδημου κα)  δεν αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για αποχή και απόσυρση
 
Αντιθέτως, μας θέτει σε ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες να παρέμβουμε και να εξασφαλίσουμε όλες τις πολιτικές διεργασίες που αποτελούν την προϋπόθεση για ένα ουσιαστικό Συνέδριο.
Θέλουμε ένα κόμμα αρχών, δημοκρατικό. Γι αυτό το Συνέδριό μας πρέπει να είναι συνέδριο που θα προσδιορίσει εκ νέου την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της παράταξης, θα αποφασίσει πολιτικές θέσεις και αρχές, αλλά και ένα καταστατικό, σύγχρονο που θα εξασφαλίζει την δημοκρατία στο κόμμα.
Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί εύκολα να μας εμπιστευτεί και ιδιαίτερα, όσοι τα τελευταία χρόνια έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να λέμε την αλήθεια στο λαό, έτσι ώστε να κριθούμε για τις θέσεις μας και τις αρχές μας.
Οφείλουμε, έστω με σημαντική καθυστέρηση, να μην αγνοούμε και να υπενθυμίζουμε το γεγονός αυτό που αναλύσεις και εκθέσεις δεκάδων διεθνών ινστιτούτων έχουν καταγράψει. Ότι η 5ετία 2004-2009 ήταν καθοριστική με υπαρκτό κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό. Και ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό, με τα όποια λάθη, που ανέλαβε την ανάταξη της χώρας μας.
Ότι ο Σαμαράς την κρίσιμη χρονική περίοδο που ξεκίνησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, λειτούργησε απόλυτα μικροκομματικά, με μοναδικό γνώμονα την εξουσία με ότι αυτό σήμαινε για τον πολίτη και ιδιαίτερα, τον μη προνομιούχο.

Είμαστε σοσιαλιστές, γι αυτό και θεωρούμε ότι η λειτουργία, ο τρόπος παρέμβασης το περιεχόμενο των δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέση με μια σύγχρονη αριστερά στην οποία οι προοδευτικοί πολίτες θα μπορούν να εμπιστευτούν το μέλλον της χώρας τους.  Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα κόμμα που εξάρει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία και σε αρκετές περιπτώσεις τον κοινωνικό διχασμό. Με ανεύθυνο πολιτικό λόγο και με μοναδικό στόχο την προσέλκυση δυσαρεστημένων πολιτών.

Είμαστε στην πράξη υποστηρικτές της ισότητας, και των ίσων ευκαιριών όλων των πολιτών που ζουν στην χώρα μας. Δεν δηλώνουμε απλά, με συνθήματα ότι είμαστε αντίθετοι της Χρυσής Αυγής. Πιστεύουμε στο δικαίωμα της διαφορετικότητας και δίνουμε αγώνα ενάντια ξενοφοβία και στον ρατσισμό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρώην Υπουργών και μεγαλοστελεχών της παράταξης απέκτησαν φωνή στην κοινωνία, ακριβώς επειδή τους ανέδειξε η παράταξη και τους εμπιστεύτηκε σημαντικούς ρόλους στο δημόσιο βίο. Είναι τουλάχιστον αγνώμονες αν σήμερα βάλλουν ενάντια σε αυτή την παράταξη και μάλιστα, τις περισσότερες φορές για προσωπικούς καθαρά λόγους. Αποτελεί πολιτική προσβολή σε κάθε φίλο και μέλος, που ανιδιοτελώς επί δεκαετίες έδινε καθημερινή μάχη και αγώνα στις τοπικές κοινωνίες και που χάρη σ΄αυτούς, τους αγώνες αυτά τα στελέχη σήμερα έχουν βήμα για να ομιλούν.

Καλούμε όλα τα μέλη, τους φίλους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, να αφήσουμε μακριά τις αντιπαραθέσεις σε επίπεδο προσώπων, να βάλουμε φραγμούς στις προσωπικές στρατηγικές στελεχών, μέσα αλλά και έξω από το ΠΑΣΟΚ, και να εγγυηθούμε εμείς, ένα ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και ένα Συνέδριο που θα αποτελεί αφετηρία προς τα εμπρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ