Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Αναστάτωση ανάμεσα στους Απόδημους σχετικά με τη φορολόγηση καταθέσεων τουςΤο Υπουργείο Οικονομιών οφείλει άμεσα να διευκρινίσει σχετικά με τα δημοσιεύματα  για τη φορολόγηση των καταθέσεων για τους Απόδημους.
Τα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει  σύγχυση καθώς στα άρθρα δεν ξεκαθαρίζεται για ποια κατηγορία των μεταναστών αναφέρεται η ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», το υπουργείο Οικονομικών ζητά να πληρώσουν ως φόρο το 45% επί των χρημάτων που εισήγαγαν στην χώρα, διαφορετικά θα πρέπει να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία θα κρίνουν επί της ουσίας τις υποθέσεις τους.

Κι αυτό γιατί όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση "αλλαγής τόπου φορολογικής κατοικίας" προτού μετοικήσουν και να ζητήσουν να υπαχθούν είτε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, αν διέμεναν στην Αττική, είτε στη ΔΟΥ της πρωτεύουσας του νομού τους, αν ζούσαν στην επαρχία.
Από τα εκατομμύρια Ελλήνων όμως σε όλο τον κόσμο οι περισσότεροι δεν το έχουν κάνει είτε επειδή δεν άφησαν τίποτα πίσω που να τους συνδέει με την πατρίδα, είτε από άγνοια ή και πολλούς άλλους λόγους.
Πολλοί, όμως εργαζόμενοι στο εξωτερικό έστελναν επί χρόνια εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν κάποιες φορές από κοινού με συγγενείς τους.

Έτσι, επειδή η Εφορία τους θεωρεί ακόμα κατοίκους Ελλάδας, με τις διασταυρώσεις καταθέσεων και εισοδημάτων βλέπει ότι καταθέτουν λεφτά σε τράπεζες, ενώ δεν έχουν δηλώσει αντίστοιχα εισοδήματα στη χώρα μας. Ωστόσο τα λεφτά αυτά δεν "κρύβονται" και δίνουν «στόχο» στις ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ να τους ελέγξουν ως φοροφυγάδες.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατοίκου Αγγλίας, που έλαβε πρόσκληση ελέγχου από το ΣΔΟΕ, επειδή από το 2006 έως το 2011 που ζει στο εξωτερικό είχε ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα στην Ελλάδα αλλά έστελνε σχεδόν ανελλιπώς, κάθε μήνα εμβάσματα συνολικού ύψους άνω των 900.00 ευρώ σε ατομικούς ή κοινούς λογαριασμούς που τηρούσε σε ελληνικές τράπεζες.

Οι λύσεις που δίνει πλέον το κράτος σε όλους αυτούς είναι δύο. Ή να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ή αν προλαβαίνουν να πάρουν τα λεφτά από τη χώρα για να μη χάσουν τα μισά, καθώς, όπως ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς η Εφορία δεν μπορεί να δεχτεί την εκπρόθεσμη αλλαγή φορολογικής κατοικίας.

Η πιο απλή λύση βέβαια θα ήταν να ρυθμιστεί με νόμο η αναδρομική δήλωση φορολογικής υποχρέωσης, ώστε και χρήματα να μείνουν στην χώρα αλλά και οι Απόδημοι να μην χάσουν άδικα ήδη φορολογημένο εισόδημα ή να μπουν σε μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες,

1 σχόλιο:

  1. Μην στενοχωριεσται σύντροφοι ο Βενιζέλος θα τα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα !!!εξαλου γιαυτό τον στήριξε και η Αριστερή πρωτοβουλία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ