Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!
Του Νίκου Μανδρόχαλου


Συντρόφισσες, σύντροφοι,


Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και σχηματισμού εντυπώσεων δεν σταμάτησε ποτέ. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε θεατές παράδοξων γεγονότων και δηλώσεων που όχι μόνο προκαλούν (αυτές καθ΄ αυτές), αλλά προβληματίζουν κι ως προς την σκοπιμότητά τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το συνέδριο. Μία ομάδα „συντρόφων“ αρνιόταν να συμμετάσχει στο συνέδριο και μάλιστα κατηγορούσαν όσους είχαν την πρόθεση, με το επιχείρημα πως το συνέδριο θα είναι μια διαδικασία εδραιοποίησης του Βενιζέλου και πως οι σύνεδροι είναι ήδη προεκλεγμένοι.


Σήμερα, λίγες ημέρες μετά το συνέδριο έρχεται η εξέλιξη των πραγμάτων να αποδομήσει το αισχρό (ως προς την σκοπιμότητα) αυτό επιχείρημα και να τους επιρρίψει τεράστιες ευθύνες για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη μελών στην Κ.Π.Ε. καθώς και για την πολιτική αποτυχία του 9ου συντακτικού Συνεδρίου γενικότερα!

Δυστυχώς, η μη συμμετοχή των „συντρόφων“ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ είχε ως αποτέλεσμα, αφενός να μην αφήνει περιθώρια ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία κι ισχυρή ομάδα απέναντι στην σημερινή ηγεσία κι αφετέρου, οι σύντροφοί ΜΑΣ να υπολείπονται ψήφων για την εκλογή τους στην Ε.Κ.Π.

Οι „σύντροφοι“ αυτοί, προτίμησαν να προσθέσουν τους εαυτούς τους στην δύναμη της ΔΥΝΕΛ και να πουληθούν ακριβά όταν επέλθει η ανάκαμψη (νομοτελειακά αν θέλετε)! Έτσι δικαιολογείται η αγωνία τους για την αποτυχία του συνεδρίου το οποίο αποδοκίμαζαν ακόμα κι όταν ήταν σαφές πως ο οποιοσδήποτε είχε στο παρελθόν ασχοληθεί έστω και λίγο με τις διαδικασίες στην ΤΟ του, θα μπορούσε να εκλεγεί και σύνεδρος!

Συγχαρητήρια σύντροφοι τα καταφέρατε, όμως εμείς θα θυμόμαστε όταν επανέλθετε με δάφνες πως την πιο δύσκολη ιστορική στιγμή προτιμήσατε να μας πολεμήσετε, προτιμήσατε να μας απομονώσετε, προτιμήσατε να μας αφήσετε μόνους, ενώ με την ελάχιστη συμμετοχή σας θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην ψηφοφορία, στην εκπροσώπηση αλλά και στην πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριο!

Κι αν εμείς δεν καταφέρουμε να σας πείσουμε για την αστοχία σας, ελπίζω να σας έπεισε Ο πρόερδός μας που ήταν παρών όπως κι εμείς δίπλα του, και (πάμε) ΜΑΖΙ του! Εσείς αποφασίζετε να συνεχίσετε να συνυπάρχετε και να συνεργάζεστε με τους (νεο- και σκέτο) φιλελεύθερους δεξιούς, όμως σας εκφράζει αυτό πραγματικά;

Ασφαλώς υπήρχαν κι οι υπόλοιποι „σύντροφοι“ οι οποίοι μας κουνούσαν το δάχτυλο από τα αριστερά και κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Οι πρώτοι, οι οποίοι προσγειώθηκαν απευθείας στην πραγματικότητα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ κι οι δεύτεροι οι οποίοι έκαναν ότι κι οι πρώτοι, χρησιμοποιώντας ένα άρμα (βλέπε το πολιτικό μόρφωμα της Κατσέλη) για να καταλήξουν ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σύντροφοι αυτοί έφυγαν με την δικαιολογία, πως δεν μπορούν να ανεχθούν την μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ προς την δεξιά, εγκαταλείποντας πρώτοι από όλους το καράβι! Αλήθεια όμως σύντροφοι πόσο δεξιό είναι το ΠΑΣΟΚ όταν σήμερα ο ηγέτης σας Α.Τσίπρας εκφράζει τον θαυμασμό του ως προς τον πολιτικό Κ.Καραμανλή; Αλήθεια, είχατε αυτό στο μυαλό σας όταν προσχωρήσατε στον οπορτουνιστικό και ασαφή πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε αντικρουόμενες πολιτικά συνιστώσες καθώς και δηλώσεις μεγαλοστελεχών); Ασφαλώς και δεν απαιτούμε να υπερασπιστείτε τον ΓΑΠ, που όπως λέτε μας παρέδωσε αμαχητί στο μνημόνιο, όμως είναι δυνατόν να μην αντιδράτε όταν „εκθειάζεται“ ο „ηθικός αυτουργός“ της κρίσης; Αυτός που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο; Ο άνθρωπος που μέχρι και σήμερα δεν έχει … λύσει την σιωπή του;

Σύντροφοι, το τελευταίο συνέδριο φανέρωσε την απουσία μιας ενιαίας ισχυρής κεντροαριστερής δύναμης και κατ΄ επέκταση την αδυναμία μιας αντίστοιχης πολιτικής προσέγγισης της κατάστασης. Το ΠΑΣΟΚ παραδίνεται όλο και περισσότερο στην δεξιά συμμετέχοντας με όλες του τις δυνάμεις σε μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, λειτουργώντας ως δεκανίκι της ΝΔ. Σε μία δεξιά που όχι μόνο εφαρμόζει σκληρά, αντιλαϊκά, οικονομικά μέτρα αλλά και που περιορίζει τις προσωπικές ελευθερίες, κατασπαράζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και που ασκεί αλόγιστη βία ως „τιμωρός εκδικητής“ σε όλους όσους δεν „συμμορφώνονται“ στις διαθέσεις της.

Ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής ταυτότητας του κινήματος αλλά και η πορεία κεντροαριστερά μας αφορά όλους εντός και (προσωρινά έστω) εκτός ΠΑΣΟΚ. Οι προοπτικές πολλές, οι ευκαιρίες που θα έχουμε ακόμα περισσότερες!

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς!


Συντροφικά

Νίκος Μανδρόχαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ