Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ


Η ιδεολογικοπολιτική σοσιαλιστική φυσιογνωμία και η οργανωτική δομή του Κινήματός μας, καθώς και η διασφάλιση, ότι το ΠΑΣΟΚ από τώρα και στο μέλλον θα καταφέρει ξανά – όπως με επιτυχία απέδειξε για σειρά ετών- να είναι ο γνήσιος εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα «μεγαλοστελέχη».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα «μεγαλοστελέχη», οι προβεβλημένοι δηλαδή, και κατά σειρά ετών ευνοημένοι του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο άφηναν κατά καιρούς το κόμμα έρμαιο στις προσωπικές διαθέσεις της κάθε ομάδας, αλλά νίπτοντας τα χείρας τους αποχωρούσαν προσωρινά, έχοντας ως πρόθεση να επανέλθουν αργότερα ως «σωτήρες». Αυτή την πρακτική συνεχίζουν και σήμερα. Μάλιστα φροντίζουν να κρύβουν τις πολιτικές τους αδυναμίες και αστοχίες  κάτω από τα συντρίμμια του κόμματός μας, του κινήματος της λαϊκής βάσης, του ΠΑΣΟΚ του λαού, του δικού μας ΠΑΣΟΚ!

Σ’ αυτούς τους ίδιους ανθρώπους  που υποστηρίξαμε, και πολλάκις δικαιολογήσαμε τα λάθη τους και τις προκλητικές συμπεριφορές τους, δε μπορούμε και δεν μας επιτρέπεται να τους εμπιστευτούμε την τύχη του Κινήματος.

Ούτε εμπιστευόμαστε το μέλλον του Κινήματος στους «πρώην» συντρόφους, οι οποίοι φυγομάχησαν την πιο δύσκολη ιστορικά  στιγμή του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα χειρότερα  αναζήτησαν αλλού πολιτική στέγη για να συνεχίσουν αλλού τον πολιτικά παρασιτικό τους βίο. Συμπεριφέρονται ως νεογενίτσαροι, αφενός απαξιώνουν την ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό της, και αφετέρου «φτύνουν» αυτούς με τους οποίους για χρόνια συμπορεύτηκαν, αγωνίστηκαν, είχαν τις ίδιες πολιτικές καταβολές και προσλαμβάνουσες.

Τέλος, η λαϊκή αγωνιστική βάση του κινήματος, δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να γίνει η  "ουρά" σε πολιτικά μορφώματα, των οποίων αντικειμενικός σκοπός είναι η εξουσία για την εξουσία χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό ζήτημα της χώρας μας. Πολύ περισσότερο, όταν αυτά τα κόμματα ήταν οι "ηθικοί αυτουργοί" του βρώμικου ‘89.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, για λόγους αρχών (κι όχι αρχηγικούς) αλλά και για να προλάβουμε την διασπαστική μανία <<ηγετικών>> στελεχών και την περαιτέρω συρρίκνωση της ΚΟ προτείνουμε :


1) Την άμεση απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση - ψήφο ανοχής

Είναι φανερό πλέον, πως δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από το σημερινό ΠΑΣΟΚ να λύσει τα ζητήματα της χώρας, όταν τα στελέχη που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αυτή (για την οποία συμμετοχή η βάση δεν ερωτήθηκε ποτέ) παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια για προσωπικά οφέλη.

Η αποχώρηση θα πρέπει φυσικά, να γίνει με την παράλληλη διασφάλιση της ψήφου ανοχής όλων των βουλευτών της ΚΟ που θα επιτρέπει την πολιτική ισορροπία της χώρας αυτή την κρίσιμη περίοδο.

2) Συνέδριο ανασυγκρότησης ιδεολογικού προβληματισμού και μετάβασης της εξουσίας του κινήματος από τα στελέχη στην λαϊκή του βάση. Το συνέδριο στις αρχές του 2013.

Προτείνουμε την άμεση διοργάνωση συνεδρίου , με σκοπό την συζήτηση και την τελική απόφαση για την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα καθώς την νέα δομή της οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Το ΕΣ μετατρέπεται σε ΚΟΕΣ και θα είναι το όργανο που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο και θα διαφυλάξει τις διαδικασίες.

Στο συνέδριο αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η κοινωνικοπολιτική κι ιδεολογική ταυτότητα του κινήματος καθώς και να διασφαλιστεί (ακόμα και με πειθαρχικά όργανα) η διατήρηση αυτής.

Μέσω της αυτό οργάνωσης των ΤΟ και των ΝΕ με όσα στελέχη διαθέτουν καθώς και με αναπληρωματικά). Οι ΤΟ κι οι ΝΕ είναι υπεύθυνες για να οργανώσουν τις θεματικές συζητήσεις σχετικά με την οργανωτική δομή και την ανασυγκρότηση του χώρου, την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα που θα κατατεθούν στο συνέδριο καθώς και να εκλέξουν συνέδρους για το Ιδεολογικό-πολιτικό συνέδριο.

3) Υλοποίηση αποφάσεων – συνεδρίου , εκλογικό συνέδριο

Με βάση τις αποφάσεις του προγραμματικού, ιδεολογικού και οργανωτικού συνεδρίου ξεκινάει η θεσμικά κατοχυρωμένη και αποφασισμένη ανασύσταση των οργάνων που θα στηρίζεται στις αποφάσεις συνεδρίου και όχι σε αποφάσεις μιας ηγετικής κλειστής ομάδας.

Εκλέγονται όργανα σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο ( ή όπως αποφασίσει το συνέδριο την οργανωτική δομή) και οδηγεί το κόμμα σε ένα εκλογικό συνέδριο )πχ. Μάρτιο του 2013) που θα εκλέξει τα κεντρικά όργανα και τον Πρόεδρο του κόμματος. Επίσης εκλέγονται σύνεδροι για το εκλογικό συνέδριο.

4) Εκλογικό Συνέδριο (μέχρι Μάρτιο 2013)

Εκλέγει όλα τα όργανα που έχει αποφασίσει το οργανωτικό Συνέδριο.


Σύντροφοι, αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία, δεν μας επιτρέπεται να χάνουμε άλλο χρόνο  μα ούτε και να περιμένουμε <<σωσίες>> που την τελευταία στιγμή θα μας σώσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να μετατρέψουμε την πολιτική μας αγανάκτηση σε παραγωγική αγωνιστική δύναμη. Τα αντανακλαστικά της λαϊκής βάσης του κινήματος είναι η τελευταία του ελπίδα και σε αυτό τον δύσκολο αγώνα δεν περισσεύει κανείς...

Νικόλας Μανδρόχαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ